Ковельська: розбирають одну з найстаріших аптек Луцька

29 Липня 2016, 18:53
Найстаріша аптека Луцька 7871
Найстаріша аптека Луцька

Мешканці вулиці Ковельської тепер не матимуть найдешевшої аптеки на районі, адже будівлю зібралися знести.

Про це в коментарі Район.Луцьк розповів місцевий краєзнавець Ігор Левчук.

Декілька днів тому біля будівництва під назвою «Луцька Рів'єра» ще працювала аптека №1, проте нещодавно з її приміщення винесли геть усе, а також вийняли вікна та зняли вивіску.

Ігор Левчук розповів нам, яку цінність має будівля, приречена на знесення:

«Це одна з двох найстаріших аптек, які залишалися дотепер. Є аптека Злоцького, що на Драгоманова, і аптека Свідзінського, яка знаходилась на Ковельській, 1. Можна сказати, що Луцьк втратив ще один об'єкт культурної спадщини. Вона в нас в реєстрі не вважається пам'яткою, але фактично вона є пам'яткою цілої історії аптечної справи міста Луцька. У неї була цікава підземна частина, вона існувала з початку століття і була окрасою цього району», - каже краєзнавець.

Зауважимо, багато людей туди зверталися, адже отримували і найдешевші ліки, і там працювали люди, які надавали якісні послуги. Проте знесення аптеки – не єдина проблема цього району, як виявилось, це не перша історична будівля, яку «стирають з лиця землі».

«Питання аптеки №1 більше відноситься до історії, яка зникає в тому районі. Там буквально декілька років тому знищили при будівництві частину поліцейського управління. На повороті з Ковельської на Шевченка також знищили одну з історичних забудов. Взагалі зараз іде знищення історичного образу району Красне.  Те саме стосується вулиці Гірної, яка знаходиться поблизу», - розповів Левчук.

За інформацією, яку ми отримали від краєзнавця, на місці аптеки мають будувати ще один будинок, куди власне хочуть перенести аптеку. Ігор Левчук також зауважив, що скандальне будівництво приписують Олександру Башкаленку, який давно накинув оком на цю територію.

Район.Луцьк вирішив поцікавитись, що буде з аптекою, яку вважають однією з найстаріших у місті, та звернувся за коментарем у компанію, яка займала приміщення – ДВТП «Волиньфармпостач». Нам відмовили в тому, аби ми поспілкувалися безпосередньо з директором, обгрунтувавши це тим, що «вони комунальне підприємство та підпорядковуються обласній раді, тому варто офіційно звернутися туди».

«Єдине, що ми можемо вам сказати – там все робиться для людей, і все там буде добре», - сказала секретар підприємства і запропонувала зателефонувати за іншим номером, тобто в обласну раду, але і там було «затишшя», до телефону так ніхто і не підійшов.

Найстаріша аптека Луцька
Найстаріша аптека Луцька

Все у руїнах
Все у руїнах

Найстаріша аптека Луцька
Найстаріша аптека Луцька

Аптеку розбирають
Аптеку розбирають

Вікна повиймали і зняли вивіску
Вікна повиймали і зняли вивіску

Вікна повиймали і зняли вивіску
Вікна повиймали і зняли вивіску

Скоро тут зведуть багатоповерхівку
Скоро тут зведуть багатоповерхівку

Працює будівельний кран
Працює будівельний кран

Найстаріша аптека Луцька
Найстаріша аптека Луцька

 

Світлана КИРИЛОВА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
29 Липня 2016, 22:35
він давно вже будує в Львові а це вирішив це і спробувати на Волині. Крім Ковельської йому належить ще забудова на Соборності напроти Ювілейного. Як так затяті вороги Регіонал Башкаленко та Радикал Сергій Була знайшли спільні бізнес інтереси,що аж договори про дольову участь у будівництві заключають просто смішно!!??))))
29 Липня 2016, 23:33
Українська сільська цивілізація знищує місто, яке вона не будувала і будує своє.
30 Липня 2016, 00:01
Отак знищують історію на наших очах і ніхто не реагує!
30 Липня 2016, 00:51
"...там все робиться для людей, і все там буде добре.." - хіба зараз щось робиться для людей? Смішно!
30 Липня 2016, 02:02
Ось телефон бездарного чинуші троневича 0666605645. Це він, як начальник відділу охорони культурної спадщини ЛМР, повинен захищати спадщину міста. Можете подякувати йому у формі СМС, чи... За ще одну знищену "пам'ятку" нашого міста.. Та хіба тільки за неї. Мабуть таке ж "привітання" варто було б і романюку прислати. В них чудово виходить нищити історію міста, яке пустило їх пожити... А дарма. Дорого це обходиться Луцьку. Платимо за цих квартирантів не лучан своєю історією...
30 Липня 2016, 02:28
На жаль аптеку знищать і не врахують думки простих людей. Так все в нашій державі робиться...
30 Липня 2016, 04:16
Якщо це культурна спадщина, то я папа римський. А аптек у Луцьку більш, ніж треба
30 Липня 2016, 04:21
Будинок Пузини біля Замку Любарта теж не схожий на Пізанську вежу, але, тим не менш, це одна з найстаріших будівель Луцька. Добре тхоть її ніхто нет зносить. А з цієї аптеки можна було б зробити музей! А так...Все розвалюютьт заради бабла!
30 Липня 2016, 06:02
В цій аптеці немає ні естетики ні особливої архітектурної цінності. На мою думку вона аж ніяк не прикрашала вигляд району... Послухати цього пана Левчука то в Луцьку взагалі непотрібно нічого будувати... За останній рік він чуплявся мабуть до кожного нового будівництва...
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром