Театральний майдан: у лучан шукали гепатит

28 Липня 2016, 16:02
1978

Із нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у Луцьку проводять інформаційно-профілактичну акцію «Вимагаємо ефективного лікування». 

У четвер, 28 липня, на Театральному майдані обласного центру всі охочі швидко та майже безболісно могли здати відповідні аналізи для експрес-тестування на вірусний гепатит С та інші інфекції, пише Волинський інформаційний портал.

Головне, що для всіх, хто брав участь у тестуванні, процедура була безкоштовною і анонімною.

«Проблема хворих на гепатит людей сьогодні полягає не лише у дороговартісному лікуванні, а й у тому, що людина може носити в собі інфекцію років зо двадцять та не підозрювати про це. Оскільки перші симптоми гепатиту проявляються у загальній слабкості, сонливості та швидкій втомлюваності, мало хто взагалі може сказати, що ці симптоми не проявляються у нього, оскільки зазвичай люди пояснюють їх загальною виснаженістю або великою кількістю роботи. Тому ніхто і не йде перевірятися», – зауважують організатори.

«У нас є дуже тривожна статистика, яка свідчить про епідемію гепатиту в Україні і на Волині зокрема. Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що у нашій державі 5 % населення має гепатит С. Якщо у Луцьку проживає орієнтовно 235 тисяч населення, то біля 10 000 лучан може мати гепатит.  той час офіційно на обліку в області стоїть орієнтовно півтори тисячі людей. Уявіть тільки, які цифри отримаємо, коли в області більше мільйона населення», – наголосила організатор Мар’яна Сорочук.

Також жінка розповіла і про результати такого типу експрес-тестувань. Зокрема, після першої акції у кожного з восьми протестованих виявили гепатит, і це при тому, що раніше ці люди вважали себе здоровими.

Минулого року обстежували учасників АТО, оскільки вони безпосередньо мали поранення, контактували з кров’ю. Позитивні результати виявили лише у 5 % обстежених.

І хоча часто люди вірять, що гепатит невиліковний, однак статистика показує протилежне: у 97 відсотках випадків хворі видужували.

Тому головна ціль, яку переслідують організатори, – допомогти людям у лікування. Отож, якщо минулі роки акцію проводили, щоб протестували волинян, цього ж разу організатори хочуть добитися якісного та набагато дешевшого лікування.

До прикладу, якщо вартість курсу лікування старими препаратами (на 24 тижні) перевищує позначку 4,300 тисячі доларів, то препарати нового покоління коштуватимуть орієнтовно 2,500 доларів тисячі (12 тижнів). У такий спосіб люди зможуть вдвічі швидше та дешевше пройти лікування, та головне – розвіяти міф, що гепатит невиліковний.







 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром