Депутати міськради не підтримали введення мораторію на підвищення тарифів

27 Липня 2016, 11:30
1663

У зв’язку з безрезультатністю та незаконністю звернення до Кабміну, обранці громади вирішили не вимагати встановлення мораторію на підвищення тарифів за допомогою листа до Кабінету Міністрів.

Про це стало відомо у середу, 27 липня, під час сесії міської ради.

Депутат міської ради Тарас Шляхтич зауважив, що фракція «Самопоміч» не підтримуватиме проект рішення, бо міськрада не має повноважень вплинути на це питання.

«Вчора проаналізували законодавство з приводу державної політики. На нашу думку, проголосувавши за цей проект рішення, ми не переберемо на себе державні повноваження. Більше того, він не у повній мірі відповідає закону. Воно вилізе потім для міської ради такими сумами, що не будемо знати, як від нього бігти», – зазначив Шляхтич.

Колегу підтримав і депутат від фракції «УКРОП» Ігор Поліщук. Він зазначив, що звернення до органів державної влади не мають ніяких відповідей і, відповідно, результату.

«Звісно, я засуджую таку політику уряду, але давайте будемо прагматиками. Нам треба максимально усунути популізм з міської ради. На мою думку, це рішення не принесе жодних змін», – закликав Ігор Поліщук.

«Радикальні» депутати Сергій Була та Костянтин Петрочук теж висловили недовіру щодо позитивного результату для міста після підтримки проекту рішення. Зокрема, Костянтин Петрочук зазначив, що звернення суперечить закону і не викличе ніякої реакції від державної влади.

«Ми робимо кроки, за якими не йде ніякої реакції. Будьмо відвертими і щирими перед лучанами. Яку б робочу групу не створювали, 122 мільйони гривень ми не компенсуємо з міського бюджету. Яким чином вплинемо на Кабмін? Це рішення незаконне і його не можна приймати», – вважає Петрочук.

Не бачить механізму реалізації звернення й перший заступник міського голови Тарас Яковлев:

«Жодна місцева рада не може скасувати рішення Кабміну. Я не бачу механізму його реалізації і виконання. Якщо заборонимо комунальним підприємствам підвищувати тарифи, то вони просто не надаватимуть послуги, бо не буде коштів».

Натомість депутат від фракції-ініціатора звернення «Батьківщини» Андрій Козюра зауважив, що державна влада повинна вважати на думку органів місцевого самоврядування.

«Ми тричі готували звернення до державної влади. Як горохом об стіну. Всі наші звернення використовують як макулатуру у кращому випадку, а в гіршому, вибачте, як туалетний папір», – виголосив Козюра.

Відповідно, на думку депутата, звертатися до Кабміну необхідно, тим більше, що 86% населення не здатне оплатити комунальні послуги за такими тарифами. Втім мер міста Микола Романюк повідомив, що у такому випадку доведеться виплачувати компенсацію, коштів на яку місто не має:

«Попросив би депутатів заспокоїтися і не обзивати партії популістами. Кожен має свою думку. Я безперечно проти підвищення тарифів. Але у випадку, якщо ми приймаємо таке рішення, я даю вказівку про припинення виконання всіх робіт по садочках, школах, поліклініках, прибудинкових територіях та дорогах. Бо в інакшому випадку не матимемо чим виплатити компенсацію з міського бюджету», – підсумував Микола Романюк.

Крім того, він додав, що єдиним виходом наразі є оформлення субсидій. Люди, які матимуть пільги, змін у цінах тарифів не відчують. У підсумку депутати міськради не підтримали проект рішення.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром