Під замком Любарта знищили земляні укріплення, яким більше 600 років

26 Липня 2016, 21:55
2478 Джерело: lutskrada.gov.ua

Поблизу Луцького замку проводиться благоустрій та прокладання нової дороги. Проте, щоб прокласти трасу, у міськраді вирішили знести замкові вали, яким більше 600 років.

Це неабияк обурило місцевих краєзнавців та громадських активістів, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Активісти впевнені, що такі роботи – незаконні, а ті хто давав на це дозвіл, просто хочуть «нагріти руку», викопавши з-під землі старовинні археологічні знахідки, замаскувавши роботи під благоустрій території та ремонт дороги.

«Ми бачимо ще один приклад знищення культурної спадщини на території заповідника. Відповідних дозволів на це немає, але це зона охорони пам'ятки національного значення», – зауважує краєзнавець Ігор Левчук.

За його словами, у 2007 році держава виділила близько мільйона гривень на укріплення валів, але жодних робіт ніхто не виконував. Дослідивши знесене, стверджує Левчук, можна було дізнатися певні деталі про походження замку.

«Можна було провести археологічні дослідження, які могли б дати нам відомості про те, як взагалі створювався замок. З цих валів усе падало вниз, тут могли бути унікальні знахідки», – каже Левчук.

На питання, хто замовник таких робіт, працівники відповідають: «Міська рада». У свою чергу, заступник головного комунальника міста, який зараз у відпустці, спілкуватися з журналістами відмовився. Відмовою відповіли й інші владці.

Натомість на сайті міськради 26 липня з'явилося повідомлення, що роботи у Старому місті проводять відповідно до проекту:

«Міський голова Микола Романюк обурений неправдивою інформацією щодо ремонту у Старому місті, яка поширюється окремими ЗМІ. Мова йде про капітальну реконструкцію підпірної стінки.

Як зазначив міський голова, розроблено проект, яким передбачено повністю відновити вулиці Кафедральну, Плитницю, частину Замкової. Тривають роботи з капітальної реконструкції підпірної стінки, яка практично наполовину була завалена. Роботи здійснюються відповідно до проекту, є усі необхідні дозволи.

Микола Романюк вважає, що необідно брати офіційну інформацію у спеціалістів, а не зі слів так званих «експертів», які не знають реальної картини справ», - повідомили у мерії.

 

Коментарі
27 Липня 2016, 04:38
Най романюк перестане брехати громаді і покаже дозвіл Міністерства культури і всю документацію на проведення робіт в охоронній зоні пам'ятки. Цей невіглас вже знищив Будинок Пузин що поруч, низку пам'яток старого міста і тепер хоче забудувати луг на Ковельській своїми багатоповерхівками. Хай розповість про схеми уникнення тендерів фірмою регіонала розумовського, який має монополію на бруківку і був членом, до виходу, в партії яка всунула романюка в крісло мера. А саме вона робить "реконструкцію" валів замку і вул. Лесі Українки. Хай про відкати розповість громаді. Неук не повинен говорити про фахові речі. Чи може його, як керівника банку кума тигіпка, хтось на парах в політесі Божедарника бачив?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром