До Луцька прибули легендарні ікони, виконані на ящиках з-під зброї

19 Травня 2015, 09:00
2378

У Луцькому Художньому музеї, що знаходиться у внутрішньому дворі замка Любарта, 18 травня долучилися до міжнародної акції «Ніч музеїв - 2015».

Художній музей оновив експозицію історичними шедеврами і творами сучасників.

Однак ажіотаж зчинила колекція ікон, що їх малювали на час війни прямо на ящиках з-під набоїв. 

На благодійний аукціон виставили 36 ікон. В Луцьку вдалося продати вісім, а це – понад сто тисяч гривень для реалізації ідеї мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова. Потреба в оперативному транспортуванні військових до медичних точок вкрай зросла після подій під Ілловайськом, коли кожен третій поранений загинув, так і не отримавши допомоги.

Благодійний проект Олександра Клименка щодо ексклюзивних ікон інакше відомий як «Мистецтво, що перетворює смерть на життя». Подейкують, що дошки все ще тримають запах пороху.

Організатор заходу Тарас Яковлєв наголошує на актуальності такого рішення: «Українці нині переживають нелегкі часи, але цей дотик до історії нагадує нам про віковічні цінності. Це важливо для кожного. Тим паче, що ці ікони вже об’їхали пів’Європи та всю Україну».

За словами директора Художнього музею Зої Навроцької, назву нового мистецько-просвітницького проекту «Вірність землі і преданіям…» перейняли з напису на старовинній козацькій шаблі. Цьогорічне свято триває під егідою видатного лучанина, гетьмана Івана Виговського.

Як зауважує голова «Козацького стрілецького братства» Віталій Федосюк: «Нам є за честь бути земляками славетного гетьмана, котрий здобув булаву у часи Руїни і, попри труднощі, ущент розбив московські війська у битві під Конотопом 1658-го року».  

Напередодні "Козацьке стрілецьке братство" встановило пам’ятну табличку на вході до музею – як знак поваги до патріотизму Івана Виговського. Віталій Федосюк несе варту і висловлює побажання, щоб більше лучан цікавилися історією і видатними одноплемінниками.

Лучанка Антоніна Євтодюк ділиться, що долучилася до акції з відчуттям неминучої перемоги українців. За її словами, цей замок є осердям європейської Волині, а всі культурні атракції, що тут оновлюються повсякчас, відображають нескореність українського духу.

«Сподіваюся, що Бог почує нашу молитву». - Опісля цих слів жінка вирушає разом з іншими учасниками заходу в церкву Іоанна Богослова (що у кількох кроках від Художнього музею) до традиційної братської молитви за Україну.

Біля кам’яного престолу митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив ікону святого Миколая – захисника і символа Луцька, зауваживши, що в ці дні особливо важливим є осмислення християнських цінностей, адже саме вони нас єднають.

Учасники заходу охоче ділилися значками із зображенням гетьмана Івана Виговського та урочистими багряними бантами - символ прикріплювали ближче до серця. 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром