У Луцьку ІТ-спеціалісти змагаються за 4 мільйони гривень

09 Липня 2016, 23:43
4819

В обласному центрі стартував унікальний четвертий етап першого національного конкурсу ІТ-проектів хакатон EGAP Challenge.

Захід розпочався у суботу, 9 липня, о 10:00 в приміщенні Палацу культури міста Луцька. На хакатон зібралися не лише спеціалісти в галузі інформаційних технологій, а й громадські діячі, представники місцевої влади.

Мета конкурсу – запровадження нових інструментів електронної демократії, що допоможуть громадянам отримувати нові якісні сервіси, ефективно взаємодіяти та безпосередньо впливати на владу, а владі – досягти нового рівня прозорості та ефективності.

На хакатон зареєструвалося 19 проектів, які презентували 15 команд та 4 індивідуальних учасники. До луцька приїхали ІТ-спеціалісти, громадські діячі, менеджери та піарники з Рівного, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Запоріжжя та Києва.

Захід проходить у цікавому форматі: на початку спеціалісти у сфері ІТ показували свої проекти, далі гостей чекали виступи експертів та менторів та змагання за звання кращого.

Михайло Наход, модератор хакатону та експерт проекту EGAP Challenge у Волинській області
Михайло Наход, модератор хакатону та експерт проекту EGAP Challenge у Волинській області

«Впродовж двох днів команди повинні продемонструвати прогрес за допомогою менторів та експертів, спільної роботи. І завтра по обіді команди покажуть свої напрацювання, те, що вони готові презентувати суспільству», – пояснив один із співорганізаторів хакатону, експерт проекту EGAP Challenge у Волинській області Михайло Наход.

В результаті луцького етапу національного конкурсу оберуть кілька команд, які стануть учасниками інкубаційної програми, що передбачає менторську підтримку, технічну експертизу проекту, пошук бізнес-моделі, розробка MVP, активне навчання та цільове фінансування проекту.  А також учасники позмагаються за призовий фонд у 4,5 мільйони гривень у місті Києві.

Йорданка Томкова, експерт проекту Швейцарського бюро співробітництва EGAP
Йорданка Томкова, експерт проекту Швейцарського бюро співробітництва EGAP

Стати менторами та експертами луцького хакатону зголосилися відомі в Україні та за кордоном знавці електронного врядування та спеціалісти з провадження нових сервісів, що покращують наше повсякденне життя. Серед них Йорданка Томкова, експерт проекту Швейцарського бюро співробітництва EGAP та Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу ІТ-компаній «De Nova», за словами якого луцький хакатон – це крок до змін на краще. 

Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу ІТ-компаній «De Nova»
Олександр Зачешигрива, директор з розвитку бізнесу ІТ-компаній «De Nova»

«Це дуже серйозна програма. Нам важливо підібрати не лише цікаві проекти, які допоможуть покращити електронне врядування, а й розвивати екосистему: це партнери, стартапи, взаємодія влади та громадських організацій, залучення максимальної кількості ініціативних творчих та креативних людей, які хочуть міняти життя на краще та рухати вперед Україну», – пояснив мету хакатону  Олександр Зачешигрива.

Також серед експертів Артур Кочярян, координатор напрямку «Е-демократія» проекту EGAP, Марія Богуслав, заступник директора ДНУ «Інститут модернізації освіти», яка вважає електронну демократію хорошим інструментом для фомування громадянського суспільства.

«Ми хочемо, щоб кожна людина в Україні знайшла для себе якісь корисні та цікаві інструменти вирішення повсякденних завдань. Тоді люди зрозуміють, що завдяки електронним сервісам можна замовляти послуги, щось спільно розробляти. Через такі ІТ-інструменти ми намагаємося донести людям переваги громадянського суспільства, переваги демократії, в тому числі електронної», – зазначила експерт.

Крім того, до хакатону долучилися Роман Матвійчук, керівник-експерт проекту ЄС з модернізації ЦНАПів, радник луцького міського голови, Михайло Наход, експерт проекту EGAP Challenge у Волинській області, Володимир Павлюк, національний модератор платформ «Відкрите місто» та «Єдина система електронних петицій», Богдан Шпакодрай, начальник відділу інформаційних технологій та комунікативної роботи ЦНАП місто Івано-Франківськ, Валентина Дарнопих, експерт проекту EGAP.

«Де б людина не жила, чи в маленькому містечку, чи в селі, вона має отримувати такий самий рівень послуг та демократії, як у великому місті. Якщо ті проекти, які сьогодні ми побачимо тут, зможуть втілити цю мою мету в реальність, то саме заради цього я тут», – пояснила Валентина Дарнопих.

Петро Верзун, голова ВОГО «Фонд місцевого розвитку», регіональний партнер проекту EGAP Challenge
Петро Верзун, голова ВОГО «Фонд місцевого розвитку», регіональний партнер проекту EGAP Challenge

Також експертами та менторами виступили Михайло Галушко, DevRain Solutions,  Петро Верзун, голова ВОГО «Фонд місцевого розвитку», регіональний партнер проекту EGAP Challenge та Олександр Краковецький,  DevRain Solutions, координатор EGAP Challenge.

«Для мене це вже третій хакатон за останній місяць. Всього їх чотири, попередні відбулися в Одесі, Дніпрі та Вінниці. Ми вже передивилися близько 60-ти проектів, з них виділили вже 10. Я сподіваюсь, що луцькі команди поповнять загальну кількість переможців», – зазначив Олександр Краковецький.

«Ми віримо в те, що ІТ-технології – це справді той інструмент, який може значно покращити якість електронних послуг і загалом покращити життя громадян. Але ІТ-технології не повинні стояти найвище, а повинні органічно вписуватися в інші сервіси та співпрацю. Тому командам потрібно продемонструвати не лише вміння користуватися ІТ-інструментами, а й вміння їх адаптувати для вирішення конкретної проблеми», – переконаний Олександр Краковецький.

Організаторами EGAP Challenge виступили Державне агентство з питань електронного урядування та Фонд Східна Європа в рамках реалізації Програма EGAP (e-Government for accountability and participation), що фінансується Швейцарською конфедерацією.

Партнерами конкурсу стали провідні компанії ІТ-сфери: IBM, Cisco Systems, De Novo, Intel.

Експерти готуються до початку EGAP Challenge
Експерти готуються до початку EGAP Challenge

Учасники хакатону обговорюють свої ідеї та проекти
Учасники хакатону обговорюють свої ідеї та проекти



Програма EGAP Challenge
Програма EGAP Challenge

1
Представники місцевої ІТ-компанії SoftWest Group також долучилися до EGAP Challenge
Представники місцевої ІТ-компанії SoftWest Group також долучилися до EGAP Challenge


Експерти хакатону - люди з передовим досвідом та знаннями
Експерти хакатону - люди з передовим досвідом та знаннями


Ментори та експерти EGAP Challenge
Ментори та експерти EGAP Challenge


Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

 

Коментарі
11 Липня 2016, 12:48
Чудовий і головне, такий що на часі, захід!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром