Словацького: якою була вулиця сотню років тому

09 Липня 2016, 12:43
2539

Вулиця Словацького частково лежить в гущі забудови. Інша її частина пролягає за драмтеатром. Тут ще донедавна зберігався ряд старих будинків. Зараз залишилося тільки 3.

Один будинок повністю розібрали і на його місці звели новий, інший суттєво перебудували, знищивши старий фасад, пишуть Хроніки Любарта.

На початку ХХ століття це була окраїна публічного саду, який знаходився на місці нинішнього театру. Тодішня назва вулиці – Парадна. Тут збудували ряд дуже цікавих і оригінальних споруд у стилі модерн. Один із будинків – кутовий з куполом за проектом київського інженера-архітектора Трахтенберга. Зараз його вже не існує.

Кола під час Першої світової війни у 1915 році австрійські війська захопили Луцьк, то в одному з будинків вони влаштували командування округу – Kreiskommando. Звідси відбувалося керівництво частинами армії Австрійської імперії на окупований території округу. У міжвоєнний час це була престижна вулиця, на якій здавали помешкання. Тут не було гендлярського гамору буденного міста, а центральний район диктував свої високі ціни на житло. Тож тут селилися небідні мешканці і гості міста.

Зараз на цій вулиці знаходиться апеляційний суд, один із корпусів Волинської обласної державної телерадіокомпанії, кілька ресторанів. Житлова частина вулиці Словацького тягнеться від будівлі ВОДТРК в гущу приватної забудови.

Вулиця сьогодні
Вулиця сьогодні

Вулиця у 1920-х
Вулиця у 1920-х

 

Коментарі
10 Липня 2016, 03:05
Ей, авторе, уважно пишіть свій матеріал. Апеляційний суд Волинської області знаходиться по вул. Червоного Хреста, а по вул. яку описуєте ви знаходиться Волинський окружний адміністративний суд.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром