Четверо лучан мають рідкісну хворобу

14 Серпня 2015, 13:00
2339

Серед хворих, у яких не виводиться волога з організму, стає дедалі більшає повнолітніх, а значить – лучани навчилися жити з такою недугою.

Муковісцидоз - це генетична хвороба, я передається спадково і проявляється від народження. І якщо раніше вона не дозволяла дожити й до 15 років, то зараз в Луцьку є двоє повнолітніх, уражених нею. Тобто, статистика рівна – двоє дітей і двоє дорослих.

Людям з такою недугою потрібна постійна медична допомога – двічі на рік необхідне виведення слизу з внутрішніх органів, кілька разове стаціонарне лікування і щоденних прийом ферментів.

Про правила догляду за такими хворими розповіла Інна Шольц – німкеня з волинським походженням. Вона постійно допомагає лучанам, ураженим муковісцидозом. Цього разу на семінарі для батьків вона розповіла про гігієну хворих дітей, а також дала корисні поради по виведенню слизу без медичного втручання – показала фізичні вправи і навчила присутніх робити спеціалізовану дихальну гімнастику.

До речі, лучанам, на відміну від жителів області, міська рада щомісячно дає хворим на муковісцидоз по дві-три тисячі гривень. Цього, за словами батька одного з таких пацієнтів, достатньо, щоб оплатити необхідні щодня ферменти. А от в області з цим проблеми – виділених держбюджетом коштів не достатньо для покупки потрібних ліків, бо гроші розраховані на ціну препаратів у межах 100 гривень, а у зв’язку із подорожчанням долара, їх вартість – понад 200 гривень.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром